• Johanna

Sanna Vaaran ”Modernien munkkien matkassa - Hillitön henkinen elämäni”


Luin Sanna Vaaran kirjan ”Modernien munkkien matkassa”.

Luin kirjan itseasiassa jo talvilomalla ja olin aikeissa kirjoittaa siitä jo aiemmin, mutta kiireet uuden kirjani kanssa veivät mennessään. Juuri tänään, kirjan ja ruusun päivän iltana, on oikea aika kirjoittaa tästä kirjasta. "Modernien munkkien matkassa" todellakin ansaitsee ruusun, ison kimpun niitä!

Sannan kanssa Kirjamessuilla Helsingissä syksyllä 2019.


Olin säästellyt kirjaa jo pidempään, varannut sitä lomalle, sillä osasin odottaa, että kirja olisi sopivaa virkistystä. Enkä kyllä joutunut pettymään. Sannalla on kyky vangita lukijansa sanoillaan ja kuvauksillaan. Kirjaa ei voinut olla ahmimatta, sillä halusin vain tietää lisää, miten Sannan lomalla käy?


Mistä kirja kertoo?

Kirja kertoo Sanna Vaaran matkasta meditointiretriittiin Espanjaan. Kurssi, jolle hän osallistuu on ascensio-niminen meditaatiosuuntaus, jossa opettajina toimivat modernit Ishaya-munkit. Sanna, kuten moni muu länsimaissa, etsii vastauksia, totuutta, ja on henkisellä matkalla. Ja hän toteaa niin osuvasti:

Hengen asioista puhuttaessa ongelma lienee se, ettei totuutta voi avata pelkin sanoin. Sinne voi vain osoittaa. Totuus pitää kokea itse.

Sanna kertoo kirjassa omaan suoraan tyyliinsä kaikesta siitä mitä kokee ja miten tuntee matkan aikana. Kirja kertoo siis tutkimusmatkasta omaan itseen vaikka Espanjassa ollaankin.

Mutta kun mielen tarkkailu on niin uuvuttavaa. En jaksaisi kuunnella pääni sisäisiä monologeja. Enkä malttaisi, en sitten millään, olla ajattelematta.”

Kokemuksellisuudesta

Kokemus on aihe, joka on kiinnostanut minua jo pitkään. Kokemuksen ymmärtämistä tutkii muun muassa fenomenologia. Se siis tutkii sitä, miten ihminen kokee ja havaitsee todellisuuden ilmiöt. Pohjimmiltaan fenomenologia tavoittelee ymmärrystä tietoisuudesta, inhimillisestä kokemuksesta ja tätä kautta merkityksellisyydestä. Itseasiassa moni henkinen etsijä harjoittaa myös fenomenologiaa, sillä se pitää sisällään ajatuksen, että tietoisuutta voi harjoittaa ja kehittää. Fenomenologiassa hyödynnetään usein erilaisia viisausperinteitä, jotka ovat usein juuri itämaista alkuperää.


Fenomenologiaa on kritisoitu paljon, monet tutkijat katsovat, että fenomenologian ”ensimmäisen persoonan”, eli subjektiivinen lähestymistapa ei ole yhteensopiva tieteellisen ”kolmannen persoonan”, eli objektiivisen lähestymistavan kanssa. Fenomenologia myös osoittaa kohti haasteellisinta ymmärrettävää tieteessä: meitä itseämme. Meidän pitäisi oppia ymmärtämään kokemuksiamme.


Ja tätä juuri Sanna Vaaran kirjassa tehdään. Ollaan kokemusten ja myös oivallusten ytimessä.


Mikä kirjassa oli parasta?

Sanomattakin siis varmaan selvää, että nautin sisäisestä matkasta, jota kirjassa tehtiin, ja kokemuksellisesta tavasta hakea vastauksia. Sannan hauskat jutut tempaavat mukaansa. Huomaan nauravani välillä ääneen. Kirja on juuri sitä palautumista, jota kaipasinkin.


Taidokkaasti Sanna kuitenkin kutoo humorististen juttujen sekaan yhä syvällisempiä pohdintoja ja myös erilaisia tekniikoita käsitellä kokemuksia. Sanna kertoo myös elämänsä menetyksistä ja lukiessa voin hyvin samaistua kokemaan samoja tunteita. Huomaan päätyneeni kirjaa lukiessani omaan sisäiseen retriittiin, mitä en ollenkaan odottanut, mutta taisin kuitenkin tarvita. Yllätyin siitä, miten monitahoinen ja syvä kokemus kirja oli.

Adyashanti, valaistunut henkinen opettaja, on sanonut loistavasti, että avautuminen asioille sellaisena kuin ne ovat, on nimenomaan se mitä tyynenä ja hiljaisena oleminen tarkoittaa. Se on meditaation tilassa olemista. Ja silloin kun et vastusta todellisuutta sellaisena kuin se on, olet meditaation tilassa jatkuvasti”.

Arvioni:

Näin pirteästi henkisestä matkasta tuskin ennen on kirjoitettu. Sannan tapa kirjoittaa on ainutlaatuinen, tällaista huumoria, suoruutta ja samaan aikaan syvällisyyttä tarvitaan. Annan kirjalle täydet 5 ruusua 🌹🌹🌹🌹🌹


Sanna Vaaran ”Modernien munkkien matkassa - Hillitön henkinen elämäni”, Viisas Elämä, 2019
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Amazon
  • LinkedIn
  • YouTube

© 2021 Johanna Blomqvist